Swift

10 интересни фестивала в България

Летните месеци вече са тук, а това предполага повече слънчево настроение, танци, музика, море,природа, веселие.Винаги е приятно преживяване, когато попътуваш и срещaш нови хора, усещаш нови емоции.След като ви представихме 15 от най-известните фестивали в света, направихме един списък на фестивалите в България, които най-много ни заинтересоваха.Все още не сме присъствали на всички, но определено всеки един от тях си заслужава посещението и обогатява с нещо ново.

1.Нестинарство - 3-4 юни, с. Българи




Нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости, Бродилово. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало на тези земи и произхождат от култа към Слънцето при траките.

2.Каварна Рок Фест - 02-03 юли 2016г, Каварна



Провежда се ежегодно от 2006 година в черноморския град Каварна.Организатор е община Каварна по идея на известния с любовта си към тежката музика кмет Цонко Цонев и моторът на Жокер Медиа, впоследствие създател и собственик на Лауд Консертс - Мартин Стоянов, който реализира идеята. Фестът събира почитатели от цяла България и Балканския полуостров, за да чуят наживо някои от най-известните хард рок, хеви метъл, траш и дет метъл групи.
Kavarna Rock Fest е фестивал с дългогодишна история. По време на събитието участие са взимали едни от най-утвърдените имена от рок и метъл сцената.

3.Празник на черешата - 24-25 юни 2017г, Кюстендил

 


В един ден от месец юни се посвеща на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.

 4.Джулай морнинг - 30 юни срещу 1 юли, с.Камен бряг



Джулай морнинг е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1972 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning.Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. 

5.Роженски събор - 17-19 юли 2015г., с.Рожен



От 17 до 19 юли тази година на красивите Роженски поляни ще се проведе Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен”. Това ще бъде иновативно културно събитие, което ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”.Очакваните посетители на Събора ще са над 250 000 души.

6.Гайдарско надсвирване в село Гела - 5-6 август 2017г, с.Гела



От незапомнени времена всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местните родове за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина. Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

7.Spirit of Burgas - 7-8 август 2016г., Бургас



SPIRIT of Burgas е най-мащабното музикално събитие в България, на коeто всяка година свирят най-големите имена от световната музикална сценa. Тази година фестивалът навършва 7 години и ще се случи на 07 и 08 август на Централен плаж в Бургас. Първото издание на SPIRIT of Burgas е през 2008 г., като още от самото начало Община Бургас е съорганизатор на фестивала, който се провежда под патронажа на кмета Димитър Николов.Билети тук.

8.Фестивал на фолклорната носия - 18-20 август 2017г, с.Жеравна



От 2008 година фестивалът се провежда ежегодно в прочутия архитектурен резерват в края на август. От 21 до 23 август местността Добромерица край живописното балканско селце Жеравна отново ще посрещне хиляди българи в народни носии, за които този фестивал отдавна е станал очакван празник. Те доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 100-150 години, старателно ги спазват. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/.За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни.За регистрация тук.

9.Беглика фест - 23 - 27 август 2017г., язовир Голям Беглик



Беглика Фест е пространство за творческо себеизразяване и щадящо общуване сред и с природата сред  качествена музика, работилници, презентации, форуми, представления и изложби, вода, канута, приказки, чудесни хора и летни звезди.Цената на билетите вижте ТУК .

10.Български фестивал на сливата - 22-24 септември 2017г, гр.Троян



Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.Традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали.


Споделете долу в коментарите още фестивали, за които вие сте се сетили.Нека популяризираме българските културни събития.

Вижте още

0 коментара

Flickr Images

$(document).ready(function(){ $(".widget h2").wrapInner(""); });